Szabálytalan volt a MÁV székházra kiírt közbeszerzés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

"Az Állami Számvevőszék jelentése alapján valószínű, hogy a MÁV úgy írta ki a közbeszerzési eljárást a cég új székházára, hogy annak csak a Raiffeisen bankcsoport lehetett a befutója" - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szerdán az MTI-vel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden publikálta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2008-as működéséről szóló jelentését, amelyben az ÁSZ felkéri a pénzügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki a MÁV új, Könyves Kálmán körúti és a Magyar Posta székházakkal kapcsolatos döntéseket, és kezdeményezze a szerződések felülvizsgálatát.

A MÁV Zrt. az idén kétszer hirdetett nyilvános pályázatot régi Andrássy úti székházának értékesítésére, azonban a beadási határidőig nem érkezett vételi ajánlat. Időközben a MÁV-csoport Andrássy úti székházában lévő részlegek megkezdték a kiköltözést a közbeszerzésen kiválasztott bérelt épületbe, a Könyves Kálmán körút 54-60. szám alatti Parkway irodaházba.

A VDSZSZ korábban már többször tiltakozott az ellen, hogy a MÁV Zrt. évi több mint két milliárd forintos bérleti díjat fizessen, miután elköltözik a saját tulajdonát képező Andrássy úti székházából - olvasható  a szakszervezet szerdai közleményében.

A vasutas szakszervezet úgy tudja, hogy a MÁV Zrt.-t "erős pénzügyi szálak kötik a Raiffeisen bankcsoporthoz" - áll a közleményben. 2007-ben a Flirt motorvonatok beszerzéséhez 141 millió euró hitelt adott a Raiffeisen a vasúti cégnek, 2008-ban a tőketartozás arányos részének MÁV-Trakció Zrt. által történő átvállalása miatt a MÁV 2,7 milliárd forint sorsáról kötött megállapodást a bankcsoporttal - magyarázza a VDSZSZ.

A MÁV Zrt. honlapján az olvasható: a vasúttársaság 2008 októberében, 23,8 millió euró értékben kötött bérleti szerződést a Raiffeisen Ingatlan Alappal a Könyves Kálmán körúti ingatlanra.

A VDSZSZ közleménye szerint a Könyves Kálmán körúti ingatlan bérleti díjának fedezetét a cég Andrássy úti korábbi vezérigazgatósági épülete nyújtaná, utóbbiért azonban legfeljebb csak 5 milliárd forintot adott volna egy befektető. Az ingatlant a MÁV több mint 8 milliárd forintért kínálja eladásra.

Az ÁSZ jelentésében az olvasható: "a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vagyonkezelésében lévő MÁV Zrt. az MNV Zrt. saját kezelésében lévő Magyar Posta Zrt. (MP Zrt.) központi irányításának új irodaházban történő elhelyezésénél a társaságok a megkötött bérleti szerződéseket – az Alapító Okiratban meghatározott döntési hatáskört átlépve – az alapító külön felhatalmazása nélkül írták alá. A tranzakciók előkészítése nem tette lehetővé a teljes körűen megalapozott döntéshozatalt". Hozzáteszik: a székházak értékesítésének és a központ költözésének indoklásában szereplő magas üzemeltetési költségek az új helyen nem csökkentek. A székházak értékesítéséből tervezett bevételek realizálása
az MP Zrt.-nél 23 százalékkal elmaradt, illetve a MÁV Zrt.-nél időben jelentősen késik, ami utal a döntést megalapozó számítások hiányosságaira.

A MÁV az MTI megkeresésére egyelőre nem reagált a szakszervezet felvetésére.

Cikkajánló:

$$2064$$

$$2063$$

$$2062$$