Új szabályok az építőiparban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jövőben az építőipari beruházások esetében fedezetkezelőnél kell elhelyezni a szerződésekben foglalt összegeket - közölte Baráth Etele, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Baráth Etele felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány múlt heti ülésén elfogadott egy, az építőipart újraszabályozó rendeletcsomagot, amely többek között a lánctartozások felszámolását szolgálja.

A hatályba lépés után a közbeszerzési törvény alá eső közberuházások és az e törvény által meghatározott értékhatároknál a magánberuházások esetében is kötelező lesz egy fedezetkezelő kiválasztása.

A fedezetkezelőnél, akár ütemezetten, de letétbe kell helyezni azt a pénzt, amelyet a szerződésekben megjelölnek, és amely a szerződések végrehajtását biztosítja; a fedezetkezelő garantálja, hogy egy láncban az alvállalkozót kifizetik, és amíg ez nem történik meg, addig a fővállalkozó sem jut hozzá a pénzhez.

A rendelet bevezeti a rezsiórabért, és nő a pályázatok belső tisztasága is: kizárják a versenyből azt, aki a legolcsóbb ajánlatot adja - mondta Baráth Etele.

A rendeletcsomag leegyszerűsíti az építési engedélyezési eljárásokat is. A szocialista képviselő emlékeztetett, hogy a kormányhatározat arra az országgyűlési határozatra épül, amely ötpárti előterjesztésre készült, és amelyet teljes konszenzussal fogadott el a parlament.

Cikkajánló:

$$2071$$

$$2070$$

$$2069$$