Az alvállalkozói lánc a felelős

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarországon a hosszú alvállalkozói lánc miatt történik a legtöbb halálos baleset az építőiparban, az idei első félévben 53-an haltak meg munkahelyi balesetben az országban, ebből 14-en szenvedtek halálos balesetet különböző építkezéseken - mondta Nádai László, az Építőipari Kis- és Középvállalkozók Szövetségének ügyvezető igazgatója egy budapesti keddi konferencián.

Az Európai Építőipari Szövetség (EBC) által megtartott nemzetközi rendezvényen elhangzott: az EBC egyik célja, hogy átláthatóvá tegye az alvállalkozói láncot az építőiparban.

Az Európai Unió 27 tagállamában 2,7 millió építőipari vállalkozás tevékenykedik, 13 millió munkavállalóval, így egy cégnél 5 ember dolgozik átlagosan - ismertették a konferencián.

Az unió bruttó hazai termékének (GDP) 10 százalékát adja ez az ágazat. A cégek 92 százaléka 10 fő alatti, ezek adják a termelési érték 31 százalékát, a 10-49 fős cégek 30 százalékkal, míg az 50-249 fős cégek 19 százalékkal részesednek. A 250 főnél többet foglalkoztató cégek a termelési értékből 20 százalékot mondhatnak magukénak.

A kis- és közepes vállalkozások túlsúlya miatt az EBC elsősorban értük lobbizik az uniós adminisztrációban, az egyik cél az alvállalkozói lánc átláthatóbbá tétele, a másik pedig a kis cégek nagyobb részvétele a közbeszerzésekben - húzta alá a főtitkár.

A fekete munkát okolta a sok munkahelyi balesetért Pallagi Gyula, az Építő-, Fa-, és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Rámutatott: a hosszú alvállalkozói lánc végén már díj sem jut a cégeknek, így azok munkavédelemre sem tudnak áldozni.

Cikkajánló:

$$2075$$

$$2074$$

$$2073$$