Új kulturális központot terveznek Siófokon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Siófokon a volt kenyérgyár és szódagyár területét szeretnék nemzetközi szintű, multifunkcionális kulturális központtá fejleszteni a helyiek; a kenyér sütési hőfokára utalva a 320 fok nevet viselő terv országos szinten is kiemelt projekt címre pályázik - közölte Juhász László ötletgazda, tanácsadó az MTI-vel kedden.

Egy, a dél-balatoni régióban megvalósítandó multifunkcionális kulturális központra már elkülönített 1,2 milliárd forintnyi uniós keretet a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT).

Tavaszra várható a részletes szakmai koncepció, a megvalósíthatósági tanulmány és az építési tervek elkészítése. Ezek elbírálását követően dönt a kormány arról, hogy bekerülhet-e a nagyszabású kulturális balatoni terv az országos szinten kiemelt projektek közé.

A 320 fok Művészeti, Kulturális és Technikai Témapark néven futó projekt Siófok 1955-ben épült, helyi védettséget élvező, funkció nélkül maradt kenyérgyárának átalakításával valósulna meg a szomszédos volt szódagyár területének bevonásával. A tervek szerint az ingatlanok átalakításával és fejlesztésével egy olyan egyedi kulturális objektum létesülne, amely jelentős kiállító- és eseménytérrel, étteremmel, kávéházzal, alkotóházzal és műhelyekkel rendelkezik. A központ kiemelt célja lenne kortárs művészeti közgyűjtemények befogadása, valamint a művészeti képzés meghonosítása.

Siófok önkormányzata csaknem 400 millió forintot fordított az ingatlanok megvásárlására és további 800 millió forintos önerőt biztosít a tervek első ütemének megvalósításához. A projekt teljes megvalósításának költségigénye 4,5-5 milliárd forint.

A működtetési költségeket, amelyet jelenleg még siófoki vállalkozók állnak, a fejlesztések megvalósulását követően a tervek szerint Siófok biztosítja majd a turizmusból és a központ rendezvényeiből befolyó bevételekből.

Cikkajánló:

$$2076$$

$$2075$$

$$2074$$