Tíz milliárd forinttal megemelték a panelprogram támogatását

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kormány 10 milliárd forinttal 30 milliárd forintra emelte az energia megtakarítást, illetve a lakóépületek szén-dioxid kibocsátását csökkentő korszerűsítési és felújítási pályázatokon a vissza nem térítendő támogatások keretösszegét - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból.

A 10 milliárd forintot a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 235 milliárd forint keretösszegéből csoportosítják át a fenti pályázatokra.

Az Önkormányzati Minisztérium által kezelt panelprogramban  lakásonként a beruházási költség egyharmada, maximum 500.000 forint vissza nem térítendő támogatás adható, és az önkormányzatok esetleges támogatása és a saját erő teszi ki a másik kétharmadot.

Eddig 1.281 pályázaton 62.635 lakás nyert el összesen 19,84 milliárd forint állami támogatást, az átlagos támogatási igény 316 ezer forint volt.  A panelpályázat még a múlt év szeptember 30-án zárult, a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázatokat pedig július 31-ig kellett beadni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezeli az iparosított technológiával épült lakóépületek szén-dioxid kibocsátást csökkentő és energia megtakarítást eredményező korszerűsítése, felújítása című pályázatokat. Ennek elsődleges forrása a minisztérium korábbi közlése szerint 14-15 milliárd forint összegben az értékesített szén-dioxid egységek bevétele.
Ezen a pályázaton egy lakóépületre egy pályázat adható be, és az elnyert támogatás mértéke a beruházás elszámolható költségének maximum 60 százaléka lehet.

A támogatás a kifizetett számlák alapján hívható le. Az elnyerhető állami támogatás része a lakásonként maximum 500.000 forint, valamint a hatékonyság arányos támogatás.

Cikkajánló: 

$$2080$$

$$2079$$

$$2078$$