Nem adtak át kereskedelmi ingatlant az első félévben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tervezett 93 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi létesítményből egyet sem adtak át az első félévben Budapesten, és a vidéken tervezett 97 ezer négyzetméterből is csak 19 ezer készült el - áll a GVA Robertson elemzésében, amelyet eljuttatott az MTI-nek is.

Budapesten jelenleg öt nagy bevásárlóközpont áll fejlesztés alatt, ezek a következők: Allee (a volt budai Skála helyén), Corvin Atrium (a józsefvárosi Corvin sétányon, előre megvette egy francia üzletlánc), Mundo (a Bosnyák téren Zuglóban), Terminál (a Kőbánya-Kispest vasút- és metróállomásnál), Neo (a Határ úti metróállomásnál). Ezek közül idén csak az Alle nyílik meg a karácsonyi vásárra. Budapesten az idei első félévre tervezett átadás 93 ezer négyzetméter volt, ebből egy sem készült el, ugyanakkor vidéken a tervezett 97 ezer négyzetméterből átadtak 19 ezret.

A GVA elemzése ebből azt a következtetést vonja le, hogy a kínálati piac fennmarad jövőre is, mivel akkor keresnek bérlőket az idénről "áttolt" kiskereskedelmi létesítményekbe. A bejáratot, központi helyen lévő bevásárlóközpontok kihasználtsága azonban változatlanul 90-95 százalék között marad.

A magas forgalmú bevásárlóközpontok bérleti díjait Budapesten csak a Váci utcai földszinti üzletek múlják felül. Az előbbiekben 80-100 euró, míg az Váci utcában 90-120 euró a havi és négyzetméterenkénti bérleti díj. Az Andrássy úton 80-100 euró a fajlagos bérleti díj. Összehasonlításképpen: a budapesti A-kategóriás irodák bérleti díja 13-15 euró.

A vidéki plázákban 9-14 euró között díjjal lehet üzletet bérelni.

Cikkajánló:

$$2090$$

$$2089$$

$$2088$$