Júliusban ismét esett az építőipari termelés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari termelés a júniusi emelkedés után júliusban ismét esett: mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent a 2008 júliusihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Júniusban a kibocsátás 15,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a májusi 9,6 és az áprilisi 8 százalékos visszaesés után.

Az év első hét hónapjában a termelés 2,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés júliusban 12,2 százalékkal maradt el a júniusitól.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 12,7 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké viszont  12,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Az egyéb építmények termelésének bővülése továbbra is út- és vasútépítési munkáknak köszönhető, de júliusban a közműépítéseknél már csökkenés volt megfigyelhető 2008. júliusához képest. Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os, az M43-as autópályákon, valamint a 4-es metró építésén.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: júliusban egyötödével alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene - az elmúlt hónapokhoz hasonlóan - júliusban is meghaladta az egy évvel korábbit. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 2 százalékkal, az egyéb építményeké 6 százalékkal nőtt.

Cikkajánló:

$$2101$$

$$2100$$

$$2099$$