Kihirdette a kormány az építési törvénycsomagot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyolc kormányrendelet jelent meg az építésügy szabályozásával kapcsolatban a legutóbbi Magyar Közlönyben, az előírások többsége október 1-jétől hatályos.

A jogszabályok közül legvaskosabb az építőipari kivitelezésről szóló rendelet. Ez írja elő azt is, hogy miképpen kell vizsgálni az irreálisan alacsony árat.

A kisebb épületekhez - kerti építmények, medencék, kerítés, egyebek - nem kell engedély, azok bejelentéssel építhetők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell betartani az ezekre vonatkozó országos és helyi építési szabályokat, valamint a kivitelezésre vonatkozó hatósági előírásokat.

A fedezetkezelőt közbeszerzéseken 90 millió forint felett, a magánberuházásoknál pedig 1,2 milliárd forint felett kell alkalmazni. A fedezetkezelővel az építtető köt szerződést, és ő fizeti a díját, amely a közbeszerzéseknél havi nettó 100 ezer forint, ezt a Magyar Államkincstár kapja, mivel itt az a fedezetkezelő. A magánberuházásoknál nincs a díjra előírás.

Az építtetőnek az építés megkezdése előtt igazolnia kell, hogy megvan rá a pénze, és számlát kell nyitnia, amelyre minden építési szakasz megkezdése előtt rá kell utalni annak ellenértékét. A számlát a fedezetkezelő kezeli.

A kivitelezési rendelet a szervizkönyv szabályait határozza meg. Ebbe a meglévő épületek állapotát, az azokon végzett munkákat rögzítik. A közösségi épületekről kötelező szervizkönyvet vezetni, amelynek melléklete a ház energetikai tanúsítványa. A tulajdonosnak kötelező jó állapotban tartania az épületét és az ennek érdekében elvégzett vizsgálatokat, illetve munkákat is be kell jegyezni a könyvbe. A statikai vizsgálatokat 20 évente kell megtartani.

Cikkajánló:

$$2100$$

$$2099$$

$$2098$$