Jó hírek a tengerentúlról

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A várt növekedés helyett csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban az elmúlt héten, az új lakásépítések száma pedig kilenchavi csúcsra emelkedett augusztusban.

A segélykérők száma az utóbbi négy hét során már harmadszor csökkent. A kérelmezők számának alakulását a heti ingadozások kiszűrésével mutató négyhetes mozgóátlag is javult, 8750-nel 563 ezerre csökkent.

Mindez arra utal, hogy a válság elmélyülése után egy évvel megindulhatott a stabilizálódás a munkaerőpiacon, az új adatok azonban még mindig igen súlyos helyzetre utalnak, jegyzik meg kommentátorok.

Egy másik, ugyancsak csütörtöki washingtoni kormányzati jelentés szerint augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ez 24, 8 százalékkal több, mint az ingatlanpiaci hanyatlás mélypontján, áprilisban regisztrált érték, és a legkedvezőbb adat tavaly november óta.

Augusztusban emelkedett a beadott építési engedélyek száma is, amelyet gazdaságelemzők a közeljövőben várható folyamatok jelzéseként kezelnek.

Az ingatlanszektor és a munkaerőpiac gyógyulására utaló adatok alátámasztják Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének keddi kijelentését, amely szerint "nagy valószínűséggel véget ért" az amerikai gazdasági recesszió.

Cikkajánló:

$$2103$$

$$2102$$

$$2101$$