1,1 milliárdos beruházás Záhony térségében

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Újabb 1,1 milliárd forint értékű cégberuházást valósítanak meg a záhonyi övezetben működő kis- és középvállalkozások, kapcsolódóan a térség komplex gazdaságfejlesztési programjához - közölte Kálnoki Kis Sándor, a projekt koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn az MTI-vel.

Az érintett cégek a fejlesztéshez 60 százalék arányú saját forrást használnak fel, a költségek további 40 százaléka pedig pályázati támogatás - mondta a programvezető.

Hozzátette: a múlt évben 4,4 milliárdos, jelenleg is tartó vállalkozásfejlesztés indult Záhony környékén, amelynek támogatási részaránya ugyancsak 40 százalék.

A kormányfői megbízott a 32,5 milliárd forint értékű komplex gazdaságfejlesztési program megvalósításának állásáról elmondta: szeptember végén várhatóan aláírják az első kivitelezői szerződést a Fényeslitke-Komoró térségében épülő, intermodális ipari és logisztikai park létrehozására. Elsőként az úgynevezett vizes közművek építése kezdődhet meg, kialakítják a vezeték- és csatornarendszert, a csapadékvíz elvezető hálózatot. Ezzel együtt indul a távközlési kábelhálózat létesítése is.

A vasúti hálózat korszerűsítése viszont a sikertelen közbeszerzési eljárás miatt valamivel később kezdődhet. A 2010. végéig tervezett munkálatok során 150 kilométer hosszú normál és széles vágányhálózatot újítanak fel, amelyből 43 kilométer gerinc vasúti pályának számít.

A közút-hálózat korszerűsítése már tart, s 2011 végéig összesen mintegy 7 milliárd forint értékű fejlesztés lesz a térségben.

Cikkajánló:

$$2109$$

$$2108$$

$$2107$$