A válság segít az ingatlanpiacon?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A válság néhány év alatt megtisztíthatja az irodai és ipari ingatlanok piacát, ennek köszönhetően pedig javul a termékkínálat minősége és bővül a szolgáltatások köre - mondta Salamon Adorján, az Eston Interenational ingatlantanácsadó vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A használt ingatlanok bérleti díjának drasztikus csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei és a magas devizaárfolyamok miatt ma jelentős a kihasználatlan ingatlanok területe.

A 2009 első felében átadott, bruttó 86.800 négyzetméter modern bérirodából 47.200 állt üresen, 126 ezer négyzetméter új ipari ingatlanból pedig mintegy 70 ezer négyzetméter volt kihasználatlan - közölte Péter Dániel az iroda- és Kiss Ernő az ipari divízió vezetője.

A második félévben 171.000 négyzetméter új modern bériroda kerül a piacra és ebből 138.900 várhatóan egy-két évig biztosan üresen áll. Ilyen körülmények között csak a nagy ingatlan-befektetők lesznek képesek talpon maradni. Salamon Adorján véleménye  szerint "a piac újraindítására, friss tőkére van szükség". Az MTI kérdésére hozzátette: a tőkepiacok átrendeződése hozhat pénzt az ingatlanbefektetésekbe.

Magyarországon az ingatlanfejlesztés befagyott, új projektek nem indulnak, ami vonatkozik az iroda- és az ipari befektetésekre is. A tanácsadó cég vezetői szerint Magyarországra még jó pár évig nem érkeznek ingatlan-befektetők a bizalom hiánya miatt. A szakértők szerint ugyanis a most vásárolt ingatlant két-három évig tartanai, finanszírozni kell.

Cikkajánló:

$$2108$$

$$2107$$

$$2106$$