Rendezvények az energiatakarékos építészet jegyében

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több szakmai szervezet és építőanyag, valamint -felszerelés gyártó Zöld Építészeti Napokat szervez októberben - közölte az egyik szervező, a MAKÉSZ (a készházépítők szövetsége) az MTI-vel.

Az első rendezvény október 5-én a Passzívház Konferencia lesz. Az építőiparban passzív háznak nevezik azt a lakóházat , amelynek egy négyzetmétere egy szezonban kifűthető 15 kilowattóra energiával, ennyi az energiatartalma 1,5 köbméter földgáznak, vagy másfél liter fűtőolajnak.

A lakásépítésben érintett szakmai szervezetek szeretnék megalakítani a Lakás és Épületenergetikai Érdekegyeztető Tanácsot. Ezzel az a céljuk, hogy maguk is részt vehessenek az épületenergetikai szabályok megalkotásában.

Az Európai Unió szabályozása abba az irányba halad, hogy belátható időn belül csak passzív házak kapjanak építési engedélyt. Ezzel jelentősen csökkenthető az energiafüggőség, mivel az EU-ban a felhasznált energia közel felét az épületek fogyasztják el. A klímavédelem már automatikusan együtt jár a minimális fűtési energiával.

A Készház Vásár október 16-án, pénteken nyit és október 18-ig tart nyitva a rendezvény szokott helyén, a Budapest Kongresszusi Központban.

Cikkajánló:

$$2106$$

$$2105$$

$$2104$$