Szabálytalan püspökladányi útépítés?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csontos János (MSZP) a miniszterelnökhöz és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez fordult a püspökladányi, uniós forrásból épített gyűjtőút miatt; a politikus erről Szabó Zoltán képviselőtársával tartott sajtótájékoztatót vasárnap Budapesten.

A két politikus kifogásolta, hogy a fejlesztést olyan területen valósították meg, amely a szabályoknak nem felel meg. A közbeszerzést elnyerő cég a szerződéskötéskor még nem is létezett, a polgármester kétszer is közbenjárt az eleve "irreálisan rövid" határidő miatt meghosszabbítása érdekében - sorolták.

Majd feltették a kérdést: a polgármester miért engedett el 6 milliárd forintnyi, a várost megillető kötbért?

A részletekről szólva Csontos János elmondta: a gyűjtőút céljára kiszemelt Szent László utca 16 méter helyett - amely a minimális követelmény - csak 9 méter széles, de a 14 jobboldali képviselő ezt jóváhagyta. Hozzátette: a közbeszerzési pályázaton nyertes cégnek nincs referenciája, egymillió forintos törzstőkével nemrég alakult.

Csontos János szerint már ez év elején is egyértelműen látszott, hogy módosítani fogják az építési határidőt, hiszen a kivitelezést elnyerő cég úgy írta alá a szerződést, hogy az eredeti kezdési időpontban a munkásai még egy másik városban dolgoztak.

A szocialista politikus érdekesnek tartja, hogy a másodszori határidő-módosítást a polgármester egy, a területen talált koporsóra hivatkozva kérte az európai parlamenti választások másnapján. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ezt úgy hagyta jóvá, hogy a polgármester egyetlen, ilyenkor szokványos hatóság, például a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalását sem csatolta a kérelemhez - tette hozzá.

Véleménye szerint a szabálytalanságok kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is hibázott.

Cikkajánló:

$$2105$$

$$2104$$

$$2103$$