Erőteljes régiós fellépés az ingatag ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tőkeerős fejlesztőkből, önkormányzatokból és az állami beruházásösztönző ITD összefogásából született Budapest Business Region (BBR) klaszter a gazdasági válság ellenére is tovább folytatja erőteljes nemzetközi kampányát a régió mellett. A BBR Cannes után egységesen jelenik meg a müncheni Expo Real szakkiállításon is.

BBR tagok:

DunaCity
Talentis Group
Duna Spirit
TóPark
ITD Hungary
Studio Metropolitana
Aera Property Marketing
Futureal
Wing
Akron
New Europe Investmenet
BV Group
Martinsa Fadesa
Grinvest
KÉSZ
Colliers International

Orbán Gergely, a BBR klasztermenedzsere a közös nemzetközi megjelenéssel kapcsolatban elmondta, hogy a régióra mindenképp felhívja a befektetői figyelmet, hogy a BBR már Cannes-ban és most Münchenben is egységesen jelenik meg. Míg az előző kiállításra a BBR 30 millió forint állami támogatással 80 millió forintot költött, addig most Münchenben a büdzsé 40 millió, amiből az önkormányzat és az állami ITD nagyságrendileg kétharmadnyi költséget vállal magára. A stand mérete 104 négyzetméter lesz, Cannes-ban 134 négyzetméter volt.

Nagy változás, hogy ezúttal a Trigránit is, új BBR tagként csatlakozik a magyar standhoz. A legnagyobb hazai fejlesztő tavasszal még külön állított ki Franciaországban.

Ikvai-Szabó Imre Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, két éve folyik sikeres együttműködés a főváros és a BBR között, ami eddig a nemzetközi vásárokon való közös megjelenést és a projektek koordinációját jelentette.

A főpolgármester-helyettes szerint a mostani időszakot arra kell használni, hogy a tervezési szakaszban lévő beruházásokat a gazdasági válság után úgy lehessen beindítani, hogy azok illeszkedjenek a város hosszútávú fejlesztési tervébe.

Ikvai Szabó Imre kiemelte, önkormányzati részről most a Városháza Fórumot ajánlják leginkább a befektetők figyelmébe. Várható, hogy Deák Ferenc tér melletti üres telken már ebben a ciklusban megindul a munka.  

BBR projektek

A BBR tagok közül a Talentis Program bejelentette, hogy szeptember 30-án átadják Herceghalmon a Talentis Business Parkot, az Abacuss Business és Wellness Hotelt, a Vitalis Lakóparkot valamint az ezekhez kapcsolódó új szennyvíztisztítót. 


Kilián Csaba, az ITD Hungary igazgatója szerint Budapest továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési célpont a régióban. Az elkövetkezendő 1-2 évben számos szolgáltatóközpont jön a városba (Vodafone bővítés, Shell, stb.), ami 1700 új munkahelyet és közel 15 ezer négyzetméter irodaterület igényt jelent.  Az igazgató külön kiemelte azt a 200 ipari parkot, amit az ITD a nemzetközi partnereknek kínál. Jelenleg Kilián Csaba elmondása szerint jelenleg 11 nagyobb külföldi beruházás Budapestre hozatala áll küszöbön.

Dr. Takács Ernő, a BBR alelnöke és a Talentis Group elnök-vezérigazgatója nem tagadta, hogy a válság rendkívül kedvezőtlenül érinti a piacot, nehéz megvalósítani fejlesztési koncepciókat. Nincs forrás, finanszírozás és a végfelhasználók is eltűntek. Ezzel együtt a válságnak van néhány nagyon fontos üzenete – tette hozzá Takács Ernő.  

Először is a rövidtávú koncepciók életképtelennek bizonyulnak, csak hosszú távra szabad tervezni.

Másik fontos üzenet, hogy ez az üzlet is személyes. A személytelen kötvényüzletek kora lejárt.

A BBR alelnöke szerint a válságból való kilábalás egyetlen útja, hogy a régió keresletet tudjon generálni. Ehhez olyan szabályozási és üzleti környezet kell, melynek megteremtése a BBR egyik legfontosabb célja.

Bővebben az Expo Realról itt!

Cikkajánló:

$$2118$$

$$2117$$

$$2116$$