Nincs túl a nehezén az építőipar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Opten: az építőipar még nem jutott túl a válság nehezén, a felszámolási hullám még nem tetőzött, bár sok mutató már a gazdasági fellendülésre utal.

Annak ellenére sem vagyunk túl a nehezén, hogy sok mutató már a gazdasági fellendülésre utal: szárnyal a tőzsde, erősödik a forint, és augusztusban kevesebb építőipari céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás is, mint egy évvel korábban - áll az Opten céginformációs szolgáltató szerdai közleményében.

Augusztusban mindössze 137 magyar építőipari céget számoltak fel, hosszú hónapok óta a legkevesebbet. Ennél tavaly augusztusban,  a válság kitörését megelőző utolsó "békehónapban" is több cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők: akkor 154 cég jutott erre a sorsra az ágazatból.

Hiába a jónak látszó adat, tartani lehet attól, hogy az ágazat még huzamosabb ideig viseli a válság terheit, a magyar gazdaság ugyanis még nem állt növekedési pályára - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a közlemény szerint. "Átmeneti jelenségről van szó, feltehetően sokkal inkább a cégbírósági szabadságolások, semmint az üzleti környezet javulása vezetett erre az eredményre" - összegzi. Minden egyéb adat arra mutat, hogy a felszámolási hullám még nem tetőzött.

Cikkajánló:

$$2121$$

$$2120$$

$$2119$$