Mire jó az új kamattámogatás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok október 1-jétől újra kapnak kamattámogatott forinthitelt, de az MTI által megkérdezett szakértők szerint ennek nem lesz érdemi hatása az ingatlanpiacra.

Az új támogatáshoz a 35 év alatti fiatalok, illetve a 45 év alatti többgyermekesek - legalább két gyermeket nevelők - juthatnak hozzá, de csak akkor, ha az első lakásukat építik, vásárolják. A lakás építési költsége, illetve vételára Budapesten legfeljebb 25 millió, másutt 20 millió forint lehet, a támogatás 12,5 millió, illetve 10 millió forintnyi hitel után jár. Felújításnál 5 millió forint lehet a támogatott hitel.

Nagyon szűk kört érint a mostani kamattámogatás, ezért minimális hatása lesz az ingatlanpiacra - így summázta az új finanszírozási rendeletet Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke.

Hasonlóan vélekedett Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége keretében működő készházépítő tagozat elnöke. Mint mondta, a most indítandó támogatás a Fészekrakó program egyszerűsített változata, de olyan kicsi a súlya, hogy azt a piac nem érzi meg.

Hozzátette, hogy a lakásfejlesztők - így a készházépítők is - érezték a kereslet bővülést tavasztól, a támogatások megszüntetéséig. A megvonás bejelentésekor ugyanis aki csak tehette, előrehozta a lakásvásárlást.

Azóta viszont nem nagyon születik szerződés - mondta az elnök, megismételve, hogy a szűk körű és alacsony összegű támogatás ezen nem változtat majd érdemben.

Cikkajánló:

$$2133$$

$$2132$$

$$2131$$