Az integrált eljárás gyorsítja a beruházások engedélyezését

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A közigazgatási eljárási törvény alapján október 1-től integrált eljárások folytathatók az építési beruházásoknál, ezek esetében csak egy jogorvoslat indítható, így jelentősen felgyorsul az engedélyezés - mondta Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szakállamtitkára szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szakállamtitkár az MTI kérdésére kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság által a múlt héten megsemmisített engedélyezési szabályokat időközben módosította a tárca, így azok csütörtökön már hatályba is lépnek.

Jelenleg egy beruházás engedélyezése úgy történik, hogy az egyes szakhatóságok egymást követően készítik el határozataikat, amelyek ellen egyenként lehet jogorvoslattal élni. A csütörtöktől hatályba lépő változás párhuzamossá teszi az építéshatósági, valamint a szakhatósági engedélyezéseket. Ezek eggyé  integrálódnak, és csak egy jogorvoslat indítható a végén.

Októbertől a közbeszerzéseknél vizsgálni kell az ajánlatokban szereplő árakat, az eredményhez pedig legalább három tényezőt - az áron túl a szerződés tartalmát és az ajánlattevő alkalmasságát - is vizsgálni kell. Az irreálisan alacsony áron elvállalt munkák - amelyek végén az alvállalkozók kifizetetlenek maradtak - így szüntethetők meg. Ugyan csak ezt a célt szolgálja a fedezetkezelő meghonosítása is.

Cikkajánló:

$$2138$$

$$2137$$

$$2136$$