Adómódosítási javaslatok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégekről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat az ingatlanszektorra vonatkozóan is tartalmaz módosításokat - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).

 A társasági adó törvény májusban elfogadott módosítása 2010-től adóalanynak nevesíti és megadóztatja a külföldi személyt, amennyiben ingatlannal rendelkező társaságban meglévő részesedését értékesíti, tőkeleszállítással kivonja, apportként vagy térítés nélkül átadja.

A mostani törvényjavaslat alapján változik az ingatlannal rendelkező társaság fogalma. A korábbival ellentétben nemcsak a belföldön ingatlannal rendelkező kapcsolt vállalkozások minősülhetnek ingatlannal rendelkező társaságnak, hanem az adózó minden kapcsolt vállalkozása, akár belföldi illetőségű adózónak, akár külföldi vállalkozónak minősül (tehát az is, amelyben nincs ingatlan), ezeket a törvény csoportnak tekinti - derül ki a PwC hírleveléből.

Ennek az a jelentősége, hogy az egyes beszámolójukban kimutatott eszközeik piaci értékének összegéből – együttesen, ennek a csoportnak a szintjén – kell az ingatlanok értékének a 75 százalékot meghaladnia ahhoz, hogy a csoport bármelyik tagja – egyéb feltételek mellett – ingatlannal rendelkező társaságnak minősüljön.

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a jelentős adminisztrációs terhet jelentő piaci átértékelést, valamint a kapcsoltak egymás közötti tájékoztatását az adózók elkerüljék, amennyiben a csoporton belül a megelőző naptári év folyamán külföldi tag által ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítése nem történt.

A törvényjavaslat az illetékkötelezettséget kiterjeszti azon társaságokban való vagyoni betét szerzésére is, amelyek közvetve rendelkeznek csak részesedéssel az ingatlant közvetlenül birtokló társaságban.

Cikkajánló:

$$2144$$

$$2143$$

$$2142$$