Szétválik a Futureal

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Futureal Csoport ingatlan és tőkebefektetési tevékenységei erőteljesebben szétválasztásra kerülnek 2009 végéig – jelentette be Futó Gábor. A Finext Startup igazgatósági elnöke elmondta, már évekkel ezelőtt megszületett az a stratégia döntés, ami most formalizáltan is megjelenik.

A Futureal Csoport ingatlan és tőkebefektetési tevékenységei erőteljesebben szétválasztásra kerülnek 2009 végéig – jelentette be Futó Gábor. A Finext Startup igazgatósági elnöke elmondta, már évekkel ezelőtt megszületett az a stratégia döntés, ami most formalizáltan is megjelenik. A Futureal az ingatlanfejlesztéseket, a Finext a tőkebefektetéseket kapja meg. A Finext Vagyonkezelőt a tőzsdére is bevezetik még akár idén.

Már a kezdeteknél alapvetően tőkebefektetőként kezdtünk dolgozni – mondta el Futó Gábor, aki a mostani szétválás hátterét bemutatva kiemelte, eredetileg a Corvin Mozi mögötti terület rehabilitációjában is csak pénzügyi befektetőként akartak részt venni a Quadrat Kft. mögött, azonban rájöttek, hogy csupán pénzügyi befektetőként nem lehet működtetni egy ilyen projektet. Ekkor vált ismertté a cégcsoport, mint ingatlanfejlesztő, de eközben voltak más, kevésbé ismert befektetéseik is például az élelmiszeriparba (pl.: Fundy visszavásárlása) vagy az elektronikai szektorba.

Már láttuk, hogy az ingatlanpiacban rejlő boom le fog lassulni és ekkor azt a stratégiai döntést hoztuk, hogy eladunk ingatlanokat – mondta Futó Gábor, akinek vezetésével 350 millió euró értékben adtak el ingatlanokat még a válság előtt. Ebből forgatnak most vissza a kockázati tőkebefektetésbe. Jelenleg a Futureal portfoliójának kevesebb, mint kétharmada ingatlan, 30-35 százalék pedig tőkebefektetés. Ezekről persze nem sokat lehet hallani. A befektetési tevékenység egyre izgalmasabb manapság – tette hozzá Futó. A Finext Vagyonkezelőt ennek megfelelően még az idén tőzsdére szeretnék vinni.

Ezzel együtt nem áll le az ingatlanfejlesztés, de a direkt és indirekt befektetések most nagyobb hangsúlyt kapnak.

Jelenleg a Finext Befektetési Alap portfoliója 20 milliárd forint.

A Corvin Medical Center a Corvin Irodák II. ütemében kap helyet 7 ezer négyzetméteren. A kivitelezés már folyamatban van. Az Inkubátorház a Corvin Irodák III. ütemében épül 6 ezer négyzetméteren, a projekt építési engedéllyel rendelkezik.
A befektetések aktív részében a Finext a ”vállalati értékteremtés ötösfogatát” kínálja a cégeknek, melynek része a tőke, az infrastruktúra, a K+F hálózatok és az üzleti kapcsolatok használata, valamint különböző szolgáltatások. Az infrastruktúrát az úgynevezett Technológiai Inkubátorház jelenti, amit a Corvin Sétányon hoznak létre 3 milliárd forintból. Szintén ehhez kapcsolódik a Corvin Medical Center, melyet 7 milliárdos költségvetéssel építenek ugyancsak a Corvin Sétányon. Ez egy olyan egészségügyi intézmény lesz, ahol a kutatás és az ellátás egy helyen zajlik majd.

A Finext a JEREMIE programon keresztül további támogatásokat akar bevonni a kockázati tőkebefektetésekbe. (JEREMIE: 70% EU forrás, 30% magántőke. Maximális hozamelvárás az EU részéről most 7-8%)

A Finext Startup tőkealap olyan cégeket keres, tekint célcsoportjának, melyek az innovációra építenek, korai növekedési szakaszban vannak, nemzetközi terjeszkedésre alkalmasak, tapasztalt, kompetens menedzsmenttel rendelkeznek.

Cikkajánló:

$$2140$$

$$2139$$

$$2138$$