Zuglóban is visszaesett a lakásépítés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapest XIV. kerületében, Zuglóban az idén eddig 3 új lakás projekt indult, összesen 44 lakással, míg a korábbi években évi 700-800 lakás építésébe fogtak a fejlesztők - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A Cordia felmérése szerint Budapesten jelenleg 7 ezer eladatlan lakás található, ebből 644 jut Zuglóra, de év végére a fővárosi szám 6.500-ra, míg a zuglói 560-ra csökken - tette hozzá a vezérigazgató.

Zuglóban 2001-ben lépte át az új lakások négyzetméter ára a 300 ezer forintot, tavaly pedig a 400 ezer forintos fajlagos árat is meghaladták a fejlesztők kínálatai. A Nagy Lajos király útján kívül és a Hungária körúton belül a legdrágábbak a lakások, itt az átlagár 410 ezer forint, de egyes területeken már eléri az 500 ezer forintot is.

A budapesti értékesítési átlag a Cordia felmérése szerint 70 százalékos, míg Zuglóban ez az arány 77,8 százalékot tesz ki. A felmérésben azok a 4 lakásosnál nagyobb projektek szerepeltek, amelyek lakásai vagy készen állnak, vagy akár a tervező asztalról, de értékesíti azokat a fejlesztőjük. A cég a felmérésben nem vette figyelembe a saját lakásait.

A - a Futureal csoport lakásépítő leányvállalata - is jelen van a zuglói lakáspiacon. A Cordia Thermal Zugló első ütemében készülő 168 lakás - négy épületben - jövő tavaszra lesz kész. A négy ütemre tervezett 800 lakás 20 milliárd forintba kerül. A második ütem 180 lakásának építését a kereslet függvényében, de várhatóan egy év múlva indítják - erről Fodor Mihály projektigazgató beszélt. A Cordia Thermal sajátossága, hogy a fürdőszobákba gyógyvizet is vezetnek, a forró gyógyvíz visszahűtésekor felszabaduló hőt pedig a csapokból folyó "normál" meleg víz előállítására használják fel.

Cikkajánló:

$$2153$$

$$2152$$

$$2151$$