Lettország korlátozná a lakáshitelek visszafizetését

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

"Lettországnak a rossz és a még rosszabb között kell választania: a nemzetközi hitelezők nyomásával, vagy a lakossági elégedetlenséggel kell szembenéznie" - nyilatkozta a lett kormányfő.

Valdis Dombrovskis ugyanakkor felkérte a jogi szakértőket, hogy készítsenek törvénytervezetet a lakossági lakóingatlan-hitelek visszafizetésével kapcsolatban. A svéd kereskedelmi bankok körében máris nagy nyugtalanságot keltett a kormánynak az a terve, hogy elrendelné: a lakóingatlan-hiteleket  a jövőben csak addig a határig kellene visszafizetni, amennyit az ingatlan aktuális értéke még fedez.

Elemzők szerint ez lépés lehet a lett lat leértékelése felé, hiszen ha a háztartásokat megvédik legértékesebb vagyontárgyuk, lakóingatlanuk elvesztésétől, ezzel a kormányzat számára az egyik legfőbb akadály szűnik meg a leértékelés előtt.

Lettországra az elmúlt napokban erős nyomást fejtettek ki a hitelezők: tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a jövő évi költségvetési hiányt 500 millió lattal (1 milliárd dollár) csökkenti. A kormány azonban, költségcsökkentés és új adók révén csak 325 millió lat lefaragására képes.     

Egy tanulmány szerint a lett deviza leértékelése dominó hatást váltana ki: a lett bankok problémái svéd anyavállalataik közvetítésével a szomszédos balti államokra is átgyűrűznének.

A svéd nagybankok a Baltikumban - becslések szerint - mintegy 500 milliárd svéd korona (48,7 milliárd euró) erejéig érintettek, ebből 130 milliárd korona esik Lettországra. 

Cikkajánló:

$$2157$$

$$2156$$

$$2155$$