Augusztusban is csökkent az építőipari termelés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari termelés volumene augusztusban mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,2 százalékkal csökkent a tavaly augusztusihoz képest, az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az építőipar visszaesésének augusztusi gyorsulásában nem a bázis hatása játszott szerepet, hiszen  2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai alapján 2009 augusztusában a két építményfőcsoport termelése augusztusban is ellentétesen alakult. Az építőipari termelés csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 15,7 százalékkal esett vissza, míg az egyéb építményeken végzetteké az előző hónapokhoz hasonlóan emelkedett, s 20,6 százalékkal magasabb volt, mint 2008 augusztusában, néhány nagy értékű állami és önkormányzati beruházás jóvoltából, mint az M6-os autópályán és a 4-es metrón folyó építkezések, jegyezte meg a KSH.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1,8 százalékkal, az egyéb építményeké 11,3 százalékkal nőtt. Ez utóbbi több, az év során kötött, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető a KSH szerint.

A közlemény alapján a 2009 augusztusában kötött szerződések volumene 12,6 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 12,2 százalékkal, az egyéb építményekre pedig 13,4 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az épületek új szerződéseinek növekedése néhány nagy, kereskedelmi, illetve ipari épületre kötött szerződésnek köszönhető.   

A KSH szerint az egyéb építmények körében az útépítésekre, közművekre és kommunális létesítményekre kötött szerződések voltak jelentősek.

Cikkajánló:

$$2172$$

$$2171$$

$$2170$$