Szigorodnak a brit lakáshitelezés feltételei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szigorítja a lakáshitelek folyósítási feltételeit a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA). A hatóság, amely várhatóan hétfőn jelenti be az intézkedési csomagot, az előzetesen nyilvánosságra került részletek szerint elsősorban az ügyfelek hitelképességének mélyrehatóbb vizsgálatát írja majd elő.

Jóllehet az FSA nem tiltja be a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlan piaci értékével azonos összegű, vagy azt meghaladó lakáskölcsönök folyósítását, azt azonban megszabja, hogy csak olyanok kaphatnak ilyen hiteleket, akik képesek is a törlesztésre.

Ennek biztosítására a hitelintézeteknek alaposan ellenőrizniük kell az ügyfelek anyagi és jövedelmi viszonyait, és ehhez nem lesz elegendő a jövedelmi önbevallás eddig alkalmazott módszere, vagyis az, hogy a bankok az ügyfél által bemondott jövedelem alapján bírálták el a hitelkérelmeket.

A brit ingatlanpiaci árak a válság előtti években még hatalmas ütemben emelkedtek. Ebben a környezetben a bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálogkölcsönöket, amelyek összege sokszor elérte az ingatlan pillanatnyi piaci árának 125 százalékát. A hitelintézetek abban bíztak, hogy az árak további emelkedésével a jelzáloggal terhelt ingatlan értéke gyorsan túlnő a kölcsön összegén.

A hitelpiaci likviditás súlyos szűkülésével és a brit gazdaság ezt követő hirtelen megtorpanásával, majd mély recesszióba fordulásával azonban kipukkadt az ingatlanár-buborék, és a lakásárak meredek zuhanásba kezdtek.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint a brit lakásárak országos átlagban összesen 28 százalékkal csökkennek a 2007 harmadik negyedévében mért csúcsról a cég által 2010 első negyedévére várt mélypontig.

Cikkajánló:

$$2176$$

$$2175$$

$$2174$$