Költségtakarékos irodák az Office Gardenben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 150 millió eurós beruházással Kelenföldön épülő Office Garden irodaház elrendezése olyan, hogy 15-20 százalékkal kisebb terület kell egy munkahelyhez, míg az üzemeltetési költség harmadával kisebb az átlagos irodaházéhoz képest - közölte a fejlesztő GRT Group az MTI-vel kedden.

Az öt ütemre bontott projekt mindegyike olyan, hogy az átlagos 7-8 négyzetméter helyett 4,5-6 négyzetméteren fér el egy munkaállomás. Ezt úgy érik el, hogy a pillérek kiosztását a kisebb felülethez igazították. A működtetési költség pedig úgy lesz kisebb, hogy az épületek az átlagos 16-18 méter helyett csak 14 méter mélyek, így valamennyi munkahely természetes fényhez jut.

A szellőztető rendszerbe hőcserélőt építenek, amely a fűtési energia jelentős részét visszaforgatja. Ehhez járul a saját transzformátor állomás, amely 10 ezer voltos áramot fogyaszt, ez pedig negyedével olcsóbb, mint a hálózati 230 voltos áram.

A tavaly elkészült 15 ezer négyzetméteres első ütem csaknem egésze bérlőre talált. A bérleti díj 12,5 euró havonta és négyzetméterenként, míg a fajlagos működtetési költség 3,3 euró. A 17 ezer négyzetméteres második ütem jövő tavaszra lesz készen, erre még nem született bérleti szerződés. A harmadik ütem építése jövő ősszel indul.

Cikkajánló:

$$2182$$

$$2181$$

$$2180$$