Újabb ipari-logisztikai park épül

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A munkaterület átadásával megkezdődött a Fényeslitke-Komoró közötti ipari-logisztikai park építése csütörtökön; a 165 hektáros, 4,4 milliárd forintos költségből épülő létesítmény a záhonyi térség komplex gazdaságfejlesztési programja keretében 2010 augusztus végére készül el.

Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos a munkaterület átadási ünnepségén elmondta: a térségi vállalkozásai, önkormányzatai és civil szervezetei által kezdeményezett és a kormány által elfogadott, 32,5 milliárd forint értékű fejlesztési programnak most kezdődnek igazán a látványos építési munkálatai, a korszerű infrastruktúra kialakításával.

Kiemelte: a fejlesztéssel, amely brüsszeli és nemzeti forrásból valósul meg, Záhony térsége az Európai Unió legcélszerűbb megközelítési logisztikai-befektetői központja lesz Eurázsia felől.

A Fényeslitke-Komoró közötti ipari-logisztikai parkban augusztus végéig a teljes alap infrastruktúrát kiépítik, így az európai normál és az eurázsiai széles nyomtávú vasúti, valamint a víz- és szennyvíz, az út, az elektromos és az informatikai vezetékhálózatot egyaránt.

A területre már bejelentkezett az első beruházó is, az ukrán Vorskla Steel cégcsoport, amely 650 millió eurós (mintegy 170 millárd forintos) befektetéssel 1.000 dolgozót foglalkoztató acélhengermű-gyárat szándékozik építeni, és létrehozza a kiszolgáló logisztikai centrumát is.

Kálnoki Kis Sándor tájékoztatása szerint a térségben tart a közút-hálózat 7,2 milliárd forint értékű korszerűsítése, fejlesztése is, a Tuzsér és a 4-es számú főút közötti út már elkészült, október végén pedig átadják a tornyospálcai elkerülő utat is.
A 20,5 milliárd forint értékű vasúti fejlesztés, a normál- és a széles nyomtávú pályák, átrakóhelyek, állomások felújítása is lényegében megkezdődött az első kivitelezői szerződés aláírásával, míg a további munkálatai tavasszal indulnak.

Cikkajánló:

$$2186$$

$$2185$$

$$2184$$