Sokkal kevesebb tőke jön a budapesti ingatlanpiacra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az idén októberig mindössze 90 millió eurót fektettek be a budapesti ingatlanpiacon, ezzel szemben tavaly 470 millió eurót, 2007-ben pedig 2 milliárd eurót - mondta Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis ingatlanbefektetési vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Borbély Gábor, a cég vezető elemzője hozzátette: a válságból való kilábalás jövőre kezdődik, amikor fellendül az ipari- és logisztikai ingatlanok fejlesztése. Az év második felében az irodák iránti kereslet is növekedni fog.

Jövőre azért kezd a logisztikai célú építés növekedni, mivel az export elindulásával nagyobb lesz irántuk a kereslet. Az ilyen épületek jellegzetessége, hogy bő fél év alatt elkészíthetők.

Tim O'Sullivan elmondta: a befektetők, fejlesztők már megjelentek Budapesten is. A legfontosabb kérdéseik a következők: milyen forint-euró árfolyam várható, milyen lesz a jövő évi gazdaságpolitika és hogyan változnak az adószabályok. Aláhúzta,  Nyugat-Európában már a több száz milliós üzletek is napirenden vannak, a közép-kelet-európai régióban a 100 millió eurós üzlet a csúcs.

A szakértők szerint a hozamok is stabilizálódnak a régió ingatlan piacán. Az irodapiacon Budapesten 8 százalék körüli a hozam, ami még mindig mintegy 2 százalékponttal magasabb a régi uniós tagállamokban mérthez képest.

Cikkajánló:

$$2196$$

$$2195$$

$$2194$$