Törvénysértő a moszkvai kereskedelmi képviselet épület eladása?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mélyen áron alul, törvénysértően adták el a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet épületét, s az ügyben Veres János volt pénzügyminiszter felelőssége is felmerülhet - mondta ki Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a lisszaboni szerződés elfogadásának csehországi feltételeiről is beszélt.

"A világ legdrágább városában, központi helyen lévő ingatlan olyan áron kelt, el, mint egy rosszabb minőségű VIII. kerületi ingatlan" - jelentette ki a fideszes politikus.   

Az Állami Számvevőszéknek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő működésére vonatkozó vizsgálatára hivatkozva emlékeztetett arra, hogy felhatalmazás nélkül, törvénysértően írta alá Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet azt a dokumentumot, amely a mintegy 17 ezer négyzetméteres ingatlan eladásáról szólt. Ugyancsak törvénysértőnek nevezte, hogy 2006-ban utólag adott felhatalmazást az eladásra a magyar kormány. Majd 2008-ban ugyanakkora összegért, 3,5 milliárd forintért a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air nyert a Külügyminisztérium zártkörű pályázatán, amelyet a kereskedelmi képviselet épületének eladására írtak ki.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a nyertes pályázó már fél évvel a pályázat végeredményének kihirdetése előtt, 2008 márciusában átutalta egy ciprusi bejegyzésű offshore cégen keresztül a Magyar Nemzeti Banknak a 3,5 milliárd forintos vételárat. Ez véleménye szerint azt bizonyítja, hogy a Diamond Air "előre kellett tudja, hogy meg fogja nyerni, és mennyiért fogja megnyerni a pályázatot".   

Az ügyben a Külügyminisztériumban indított belső vizsgálat kapcsán arra kérte a Külügyminisztériumot, hogy "a vizsgálat eredményeiről mielőbb tájékoztassa az Országgyűlés külügyi bizottságát".

Végül felszólította a kormányt, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, kik állhatnak a nyertes cég hátterében, "külföldi befektetők, vagy akár politikailag is beazonosítható körök" - mondta Németh Zsolt.

Cikkajánló:

$$2199$$

$$2198$$

$$2197$$