Nyereséges a fényáteresztő beton, jön az új generáció

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar találmány gyártása indulása óta nyereséges, az eladott mennyiség 90 százaléka külföldi megrendelésre készült - tájékoztatta a feltaláló Losonczy Áron az MTI-t csütörtökön.

Már elkészült a termék új generációja, amelyet a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemen mutatott be a feltaláló.  Ez felébe sem kerül az első terméknek, a fényt műanyag elemek juttatják át a betonon.

Losonczy Áron elmondta: a saját cégével 2004 óta Litracon néven gyártott fényáteresztő betonból eddig néhány száz négyzetméter készült. A legvékonyabb ilyen termék ára is legalább 200 ezer forint négyzetméterenként.

A megrendelők között voltak magán- és állami ügyfelek is. Ez utóbbiak általában középületekbe kértek fényáteresztő elemeket, de szoborra is volt megrendelés.

Az új, Litracon pXL nevű termék lényege, hogy a beton egy műanyag rácsszerkezetet vesz körül, a rács sarkaiban lévő, és a beton lap két oldala között húzódó műanyag hengerek vezetik át a fényt a betonon. A terméket szabadalom védi, gyártására készen áll a Csomiép Kft., ezt már nem a Litracon Kft. gyártja.

A feltaláló szerint az új eljárással lényegesen olcsóbbá tehető a fényáteresztő beton, mivel a legvékonyabb vastagságban az egy négyzetméternyi termék ára nem 200 ezer, hanem legfeljebb 100 ezer forint lesz. Az átlagos fajlagos ár pedig a felét sem éri el az üvegszálas terméknek.

Cikkajánló:

$$2201$$

$$2200$$

$$2199$$