Csúszik a Margit híd felújítása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jelenlegi ütemtervhez képest csúszik a Margit híd felújítása, mert a statikai számítások és a közbeszerzési eljárás is elhúzódott - mondta Temesi Attila, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának alosztályvezetője csütörtökön az MTI-nek.

Az építési tervek, statikai vizsgálatok, valamint a hatósági jóváhagyások rendelkezésre állnak. A független statikai számítások és az úgynevezett nyúlásmérő bélyegek adatainak feldolgozása azonban a tervezettnél több időt vett igénybe és az ütemtervbe ezeket még nem vezették át.

A közbeszerzési eljárásból eredő csúszás egy hónaposra tehető, emiatt viszont vannak olyan munkálatok, amelyeket nem biztos, hogy a téli hónapokban el tudnak végezni. Ilyen az acélszerkezet építése és a hegesztés is, ezek hatását kell még átvezetni az ütemezésen.

Jelenleg a műhelyekben gyártják az acélszerkezeteket, a hídon pedig a közműkábeleket húzzák ki, váltják ki, illetve cserélik, ezért nem tapasztalható "látványos munka" a dunai átkelőn.

Temesi Attila közölte: jelenleg nem lehet tudni, hogy az előzetes terveknek megfelelően visszaadhatják-e a forgalomnak 2010 augusztusában a hidat. Erre akkor lehet majd választ adni, ha elkészül az új ütemterv. Kitért arra, hogy a tervekben nincsenek tartalékidők beépítve, ezért az elkövetkezendő hónapok munkája során kell a jelenlegi időveszteséget behozni.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az nem fordulhat elő, hogy 2011 januárjára -, amikortól Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztjét tölti be - nem adják vissza a forgalomnak a hidat.

A híd felújításának anyagi hátteréről azt mondta: mivel drágább ajánlatokat kaptak a vártnál és a bruttó költségek már 26 milliárd forintra rúgnak, Brüsszel dönt majd arról, mennyiben változik a projekt támogatása.

Cikkajánló:

$$2218$$

$$2217$$

$$2216$$