Asszimetrikus vásárlóerő és kiskereskedelmi terület Budapesten

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budán található kevesebb bevásárlóközpont, ugyanakkor ott és annak vonzáskörzetében nagyobb a vásárlóerő, de a fejlesztők erre kevésbé figyelnek, ezért továbbra is Pesten terveznek nagyobb fejlesztéseket - közölte az MTI-vel a GVA Robertson Hungary ingatlan tanácsadó.

A fővárosban 1994 és 2009 között a budai oldalon közel 300 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont épült, ugyan ebben az időszakban Pesten a terület meghaladta a 400 ezer négyzetméter. Jövőre a budai oldalon egyáltalán nem terveznek építést a fejlesztők, míg a pesti oldalon több mint 200 ezer négyzetméternyi bevásárló központot kívánnak építeni - áll a közleményben.

A GVA szembe állítja a fejlesztések helyét azok vásárlóerejével, és arra a következtetésre jut, hogy azok éppen ellentététesek egymással. Hivatkozik a GfK felmérésére, amely szerint a háztartások rendelkezésére álló jövedelem rangsorában a budai oldalon Budaörs az első, míg Törökbálint a harmadik. A kiskereskedelmi vásárlőerő rangsorában pedig Telki a második, Budaörs a negyedik, míg Százhalombatta az ötödik. Az összevont adólapot vizsgálva a II. kerület az első, azt követi a XII. és az I. kerület.

A Duna két partja közötti különbség kialakulásában az is szerepet játszott, hogy a budai oldalon jóval kevesebb a bevásárlóközpontok építésére alkalmas terület. A telekárak nem térnek el szignifikánsan egymástól Budán és Pesten, az árakat inkább a telek frekventáltsága határozza meg. A pesti túlsúlyt az is okozhatja, hogy az ingatlanfejlesztők korábban kevesebb figyelmet fordítottak a vonzáskörzet keresletének és vásárlóerejének feltérképezésére, mivel a gazdasági körülmények nem tették ezt szükségessé.

Cikkajánló:

$$2241$$

$$2240$$

$$2239$$