2012-ben állhat talpra az ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Leghamarabb 2012-ben állhat talpra a magyar építőanyag-ipar, illetve az ingatlanpiac a Masterplast 140 partnere körében elvégzett nem reprezentatív felmérése szerint.

A Masterplast az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: a felmérés alapján az egyenként 200-500 millió forint árbevétellel rendelkező cégek  jövőre még 8 százalékos visszaesésre számítanak az iparágban, miután az alkalmi vásárlók száma már az idén csaknem 12 százalékkal, a törzsvásárlóké pedig 7 százalékkal csökkent.

Tibor Dávid, a Masterplast csoport vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a vállalat árbevétele 2009-ben várhatóan 10 százalékkal csökken majd, a tavalyi 6,9 milliárdos árbevételhez képest. Úgy vélekedett, 2011-ben még nem indul meg a fellendülés az építőiparban annak ellenére, hogy a cég legtöbb partnere már jelentős csökkenésre sem számít.

Rámutatott: vannak olyan részpiacok, amelyek jelenleg is bővülnek, így például bár a lakásépítések megtorpantak, a felújítások, rekonstrukciók száma nő. Ennek eredményeként az ezekhez kapcsolódó építőipari termékek,  például a szigetelőanyagok forgalma nem esett vissza oly mértékben, mint az új építkezéshez szükséges anyagoké.

Aláhúzta: azok a cégek, amelyek képesek kihasználni a lehetőségeket - például innovatív megoldások alkalmazásával, vagy akár a konkurencia felvásárlásával -, hosszabb távon mindenképpen nyerhetnek a válságon.

Tibor Dávid kiemelte: jövőre a Masterplast is több innovatív termékkel jelentkezik a piacon, míg terjeszkedését tekintve 2010-2011-ben akár több környező országbeli céggel is bővülhet a vállalatcsoport.

Cikkajánló:

$$2243$$

$$2242$$

$$2241$$