Európai kiskereskedelmi ingatlanpiac: ötmilliárd eurós befektetés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az európai kiskereskedelmi (retail) ingatlanpiacra ötmilliárd eurónyi befektetés érkezett 2009 harmadik negyedévében, ami 18 százalékos bővülés az előző negyedévhez képest - áll a CB Richard Ellis ingatlan tanácsadó legfrissebb elemzésében, amelyet szerdán jutatott el az MTI-hez.

Az összeállítás szerint Németországban volt a legerőteljesebb növekedés, ahol 1,2 milliárd euró értékben fektettek be a harmadik negyedévben, ami 2008 első negyedéve óta a legjelentősebb volumen. (A második negyedévi befektetett összeg 396 millió euró volt.) Az elmúlt évekkel ellentétben, a kiskereskedelmi befektetési aktivitás meghaladta az irodapiacét, ami ritka esetnek számít a jellemzően irodák által uralt német piacon, ahol a helyi játékosok - az intézményi befektetők és a német nyílt végű alapok - a meghatározóak.

Sajátos képet mutat az 1,3 milliárdos összeggel szereplő spanyol piac, ugyanis a befektetési aktivitás magas szintje főleg az 1,15 milliárd eurós Banco Bilbao Vizgaya Argentaria  (BBVA) bankfiókok eladás-visszabérlés tranzakciója miatt volt jelentős, ami az idén ráadásul az egyetlen egymilliárd euró feletti retail ügylet volt mindeddig Európában. Az aktivitás ilyen szintje azonban aligha tartható fenn azon a piacon, ahol a befektetések átlagos szintje még a piac virágkorát jelentő 2006-2007-es évek során is 810 millió euró volt negyedévenként. (Az év második negyedévében 453 millió eurónyi befektetést regisztráltak.)

Az Egyesült Királyságban szintén aktív maradt a piac a harmadik negyedévben, habár továbbra is a helyi vevők domináltak 10-20 millió eurós ingatlanokat vásárolva. Itt a befektetések értéke a harmadik negyedévben 1,53 milliárd euró volt, némileg több a második negyedévi 1,46 milliárd eurónál.

Ugyanakkor Olaszországban 802 millió euróról 229 millióra, Franciaországban 767 millióról 138 millióra esett vissza a  harmadik negyedévben a befektetések összege.

Az összeállítás szerint Közép- és Kelet-Európában némi növekedést regisztráltak: a III. negyedévben 79 millió euró befektetés volt, szemben az előző negyedévi 58 millióval.

Cikkajánló:

$$2246$$

$$2245$$

$$2244$$