Az MNV-nek ki kell adnia a sukorói telekügylet egyes dokumentumait

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) ki kell adnia a sukorói telekügylet kapcsán készített értékbecsléseket, valamint a telekcserével kapcsolatban a földhivatalokhoz benyújtott valamennyi dokumentumot - közölte a Lehet Más a Politika (LMP) párt csütörtökön az MTI-vel.

Azt követően nyílik erre lehetőség, hogy a Fővárosi Bíróság csütörtöki, elsőfokú ítéletében helyt adott az LMP keresetének és az iratok kiadására kötelezte az MNV-t.

A párt közleményében emlékeztetett: még nyáron kérték a vagyonkezelőtől, hogy az MNV és Joav Blum között 2008-ban az úgynevezett King's City megaberuházással összefüggésben létrejött bizonyos papírokat, így a telek-csereszerződést és az értékbecsléseket. Az MNV időközben a telek-csereszerződést honlapján hozzáférhetővé tette - fűzték hozzá.

A bíróság csütörtöki ítéletében kimondta: a földhivatali bejegyzéshez szükséges valamennyi dokumentum, továbbá az ügylethez készített ingatlan-értékbecslések - az adatvédelmi és a vagyontörvény alapján - közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatnak minősülnek - olvasható az LMP közleményében.

A sukorói telekcsereügylet a King's City elnevezésű beruházást alapozná meg, amelyre egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül. A befektetők 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretnének létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Cikkajánló:

$$2248$$

$$2247$$

$$2246$$