Jövőre fellendülhet az ingatlanpiaci forgalom

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A befektetői bizalom a magyar pénzügyi piacokba is visszatérni látszik, és lassan az ingatlanpiacon is érezteti a hatását, így ott a befektetői érdeklődés emelkedésével jövőre már a forgalom is nőhet - közölte a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó csütörtökön az MTI-vel.

Számos közép-európai irodapiac átlag feletti bérlői piaci teljesítményt mutathat közép- és hosszú távon - nemcsak közép- és kelet-európai szomszédjaikhoz, de több régi európai uniós tagállam (EU-15) piacához képest is - derül ki a cég legfrissebb elemzéséből.

A központi fekvésű irodaingatlanok esetében - olyan piacokon, mint Lengyelország, Magyarország és Csehország - megvan a potenciál, hogy relatíve alacsony kockázat mellett kiszámítható cash-flow-t generáljanak olyan árakon, amelyek jelentősen kedvezőbbek, mint egy évvel ezelőtt voltak, így jó lehetőséget jelentenek a befektetőknek, hogy be- vagy visszalépjenek ezekre a piacokra - írja a CB Richard Ellis.

A közép- és kelet-európai irodapiacot jellemző negatív megítélés hozzájárult a 2009 jelentősen alacsony befektetési forgalmához.  Noha a közép- és kelet-európai gazdaságok még nem kerültek ki a gödörből, a mostani előrejelzések pozitívabbak 2010-re és 2011-re nézve.

Jos Tromp, a CBRE közép- és kelet-európai kutatási vezetője a közleményben így fogalmaz: "Mindegyik régiós gazdaságot érintette a válság, de a következmények különbözőek. Magyarország gazdaságáról sok elemző azt tartja, hogy a megfelelő lépéseket teszi a középtávon fenntartható stabil növekedés irányába. Ez kedvező hatással lehet a régió irodapiacára: a munkanélküliség emelkedése és a bérleti díjak csökkenése megállhat."

A befektetők vonzó lehetőségeket találhatnak Közép- és Kelet-Európában. Ennek egyik oka, hogy a régió gazdasági növekedése 2010-11-ben magasabb lehet, mint Nyugat-Európában, ami jótékony hatással lesz az irodapiacokra. Emellett egy gyors növekedési időszak után a közép- és kelet-európai irodapiacok fenntarthatóbb növekedési mintát követnek. A kulcspiacokon, mint Varsó, Budapest és Prága, ma alacsony a tervezett projekteknek a meglevő irodaállományhoz viszonyított aránya, emiatt középtávon a kihasználatlanság nem emelkedik tovább.

Cikkajánló:

$$2249$$

$$2248$$

$$2247$$