Rendelet az ingatlanközvetítők, vagyonértékelők bejegyzéséről

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Be kell jegyeztetniük magukat az illetékes jegyző által vezetett regiszterbe csütörtöktől azoknak, akik újonnan kívánnak ingatlanközvetítéssel, és vagyonértékeléssel foglalkozni - az erről szóló önkormányzati miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakástörvény alapján ingatlanközvetítő és -értékbecslő csak akkor kezdheti meg tevékenységét, ha az illetékes jegyző nyilvántartásba veszi, ennek a részletszabályait tartalmazza a miniszteri rendelet.

Több olyan szakma létezik, amelyet csak kamarai regisztráció után lehet művelni, ilyen például az építészet, és számos építőipari tevékenység is. Miután az ingatlanosoknak nincs kamarájuk - csak több társadalmi szervezetük - így a közvetítők és értékbecslők az illetékes jegyző által vezetett nyilvántartásba történt bejegyzés után kezdhetik meg tevékenységüket. A hatósági regisztrációt az EU is elismeri, amennyiben az a közérdek védelmét szolgálja. Ilyen közérdek például a csalások megakadályozása, vagy a hitelezők védelme.

A lakástörvény határozza meg a bejegyzés alapvető szabályait azzal, hogy a részleteket a miniszterre bízza. Ezeket a részletszabályokat hirdették ki most. A tervezet részletesen felsorolja, hogy milyen iratokat kell csatolni a regisztrációs kérelemhez. Ilyen például a szakképesítést tanúsító bizonyítvány, és nullás köztartozási igazolás. Ingatlanközvetítő, illetve értékbecslő csak szakképzett személy lehet. Ha cég végzi ezt a munkát, akkor legalább egy olyan alkalmazottal kell rendelkeznie, akit bejegyzett a jegyző a nyilvántartásba.

A rendelet felsorolja azt is, hogy kit kell törölni a nyilvántartásból. Ezzel sújtható az, aki valótlan bejelentést tett, vagy éppen a hatósági ellenőrzést akadályozta. A jegyzőnek ugyanis az adatok változását legalább évente egyszer ellenőriznie kell.

A rendelet csütörtökön lép hatályba, és annak kell az új szabályokat alkalmaznia, aki ezt követően kezdi meg működését. Akik cégként végzik ezeket a tevékenységeket, azoknak 6 hónapon belül kell elvégezniük a regisztrációt.

Cikkajánló:

$$2257$$

$$2256$$

$$2255$$