Energiahatékony, környezetkímélő kötőanyag a szigetelőgyártásban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hetven százalékkal kevesebb energia szükséges a Knauf Insulation új kötőanyagának előállításához, amit az ásványgyapot épületszigetelő-anyagok gyártásában használnak fel, a terméket most vezették be Magyarországon, az Európai Unió többi országával egy időben - közölte a vállalkozás kommunikációs cége az MTI-vel.

A szigetelőanyagok gyártásával és forgalmazásával  foglalkozó Knauf Insulation új technológiájának köszönhetően a kötőanyag gyártással összefüggő szén-dioxid-kibocsátás mindössze négy százaléka a teljes szigetelés kibocsátásának.  

Az eljárást öt éves kutatómunkával fejlesztették ki. A társaság egyébként árbevételének jelentős - meg nem nevezett -  hányadát fordítja kutatás-fejlesztésre, és ennek döntő részét az elmúlt években erre az új technológiai kutatásra költötte.

Ez az új termék kapta meg nemrégiben 25 ország több mint 50 gyártójának szigetelőanyagai közül az "Év legjobb szigetelőanyag terméke" nagydíjat a prágai IV. Nemzetközi Szigeteléstechnikai Konferencián és Szakkiállításon, éppen környezetbarát tulajdonságai miatt. A Knauf Insulation ugyanis a hagyományos szigetelőanyagokban alkalmazott kőolaj alapú anyagok - akril, formaldehid vagy fenol - helyett, megújuló forrásból származó, teljesen újrahasznosítható szerves anyagokat használ kötőanyagnak.

Az épületszigetelés fontosságáról egy korábban megjelent tanulmány szerint átlagosan 25 százalékos megtérülést érhetnek el az ingatlanjukat innovatív és környezetbarát anyagokkal szigetelők, így beruházásuk 2-4 év alatt megtérülhet, harminc év alatt pedig akár hétszeres hasznot hozhat.

A magyar háztartások energia-felhasználásának 50-70 százalékát a fűtés teszi ki, és a lakások jellemzően hagyományos  technológiával épültek, vagyis nem, vagy csak részben szigeteltek.

Cikkajánló:

$$2258$$

$$2257$$

$$2256$$