Fidesz: százmillió forintos kár érhette a XI. kerületet egy ingatlanügy miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az újbudai Fidesz szerint százmillió forintos kár érhette a XI. kerületet egy ingatlanügy miatt. Schneller Domonkos, az önkormányzat jogi bizottságának elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, az önkormányzat mellett a földhivatal is hibát követhetett el, ezért vizsgálatot követel és bírósághoz kíván fordulni.

A képviselő, aki egyben a XI. kerületi Fidesz elnöke, budapesti tájékoztatóján elmondta, egy, a kelenföldi pályaudvarhoz közeli ingatlant az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül írtak át a földhivatalban. Közölte, az önkormányzat 30 napon belül megtámadhatta volna a számára hátrányos földhivatali határozatot, ám ezt nem tették meg időben, így a fellebbezésüket elutasították.

Elmondta, még 2006 őszén az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottsága döntött a mintegy 3.600 négyzetméteres ingatlan értékesítéséről, ám a szerződés megkötését egy telekalakítási határozat megszerzéséhez kötötték. A kft. a megszabott határidőig nem tudta megszerezni az előírt dokumentumot, a szerződést az önkormányzat mégis megkötötte a céggel.

A vagyongazdálkodási bizottság azonban nem tekintette érvényesnek ezt a szerződést, és mivel az ingatlanért más érdeklődők több pénzt ajánlottak, pályázat kiírásáról döntött. Ennek ellenére 2008 novemberében a kft. ügyvezetője tulajdonosi nyilatkozatot kért az önkormányzattól az ingatlan bejegyzéséhez, de a hivatal ezt megtagadta. A kft. mégis átutalt 200 millió forintot az önkormányzatnak, majd a földhivatalhoz benyújtotta a 2007 márciusában kelt szerződést.

Schneller Domonkos szerint a földhivatal közigazgatási jogkörben eljárva kárt okozott az önkormányzatnak, ezért a jogi bizottság elnökekeként pert kezdeményez ellene. A képviselő szerint továbbá az önkormányzatnál egy vizsgálat után felelősségre kellene vonni azt, aki miatt egy nappal lekésték a fellebbezési határidőt.

Cikkajánló:

$$2267$$

$$2266$$

$$2265$$