Kedden eldőlhet a zuglói városközpont sorsa

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Bosnyák térre tervezett Mundo nevű városközpontról december elsején szavaznak újra a kerületi képviselők, és a fejlesztő Echo Investment várakozása szerint ekkor végre zöld utat kaphat a fejlesztés - közölte a lengyel fejlesztő cég az MTI-vel.

A terv változott az előkészítés során, de mindvégig ragaszkodtak az eredeti ajánlatuk alapvető elemeihez. A mintegy 200 üzlet mellett a bevásárlóközpontban hipermarket, fitneszcenter, mozi, éttermek és egyéb vendéglátó ipari területek is helyet kapnak majd. Az eredeti tervek része továbbá négy irodaépület - amelyekben az önkormányzat is kapna irodákat -, és több szolgáltató létesítmény is kerülne a területre.

A 200 millió eurós beruházást pályázaton nyerte el az Echo Investment. A legutóbbi testületi ülésen a szavazás a Mundo javára dőlt el, és a projekt indítását csak a polgármesteri vétó hiúsította meg. A december elsejei szavazáskor a képviselői szavazatok egyszerű többsége dönt.  

Az Echo Investment 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet, ahol egy közösségi térként szolgáló városközpontot kívánt építeni. Az Echo Investment 2006 decemberében három tervezőirodát bízott meg a Mundo megtervezésével. Az amerikai Laguarda.Low javaslatát tartották a legjobbnak, ez alapján a RAS Építészeti és Tervező Iroda készítette el az építészeti koncepciót 2007-ben. Akkor úgy gondolták, hogy a földmunka hamarosan elkezdődhet, és 2010-ben kész az új városközpont, igaz, akkor a 4-es metrót is ekkorra várták Zuglóba.

Tavaly nyáron hagyták jóvá a terveket, azt követően a helyi politikusok és a környezetvédők is színre léptek. Ez év november 17-én azt közölte a kerületi önkormányzat az MTI-vel, hogy újratárgyaltatja Weinek Leonárd, Zugló független polgármestere a Bosnyák térre tervezett Mundo-beruházás szerződését. Egy független vizsgáló bizottság ugyan is megállapította, hogy az időközben módosított beépítési terv miatt a terület 270 millió forinttal többet ér annál, mint amennyit a fejlesztő fizetett érte.

Cikkajánló:

$$2271$$

$$2270$$

$$2269$$