Lassul az ingatlanpiac a jövőre csökkenő illetékek miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi két hétben lassul a fővárosi ingatlanpiac, a jövőre csökkenő illetékek miatt láthatóan sokan halasztják 2010-re lakásvásárlásukat - derül ki a Central Home ingatlanforgalmazó cég szerdai közleményéből.

Az év utolsó hónapjaiban eddig jellemzően erős volt a forgalom, mivel sokan ezzel kerülték el a nyereségadó fizetést. Az idén változott a helyzet, miután jövő januártól az ingatlanok után fizetendő illeték 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében tehát közel 200.000 forinttal csökken majd a befizetendő összeg - ismertetik.  

Ezért a cég arra számít, hogy januártól újabb lendületet kap a piac.

Ugyanakkor nem biztos, hogy azok járnak jobban, akik elhalasztják a vásárlást. "...a jelenlegi piaci helyzetnek köszönhetően az eladók rugalmasabbak, és az ártárgyalások során akár jóval nagyobb kedvezményt is kialkudhat a lakást vásárló annál, amennyit a jövő év elején kaphatna, valamint amennyit az illetéken nyerhetne".

A külföldiek viszont továbbra is távol maradnak a budapesti ingatlanpiactól, ők egyébként is inkább a tavaszi hónapokban vásárolnak aktívan. Azok az átlag külföldi befektetők, akik csak kis kockázattal vállalnak befektetést, várhatóan csak 2-3 év múlva térnek vissza Magyarországra, amikor a magyar bankok alacsony önrésszel igényelhető hitelkonstrukciókat is ajánlanak.

A Central Home ingatlankereskedő franchise rendszerben, 9 irodában kínál Budapesten belvárosi lakásokat. Nemcsak a hazai vásárlókra fókuszál, hanem nemzetközi kiállításokon (Norvégiában, Angliában, Spanyolországban, Írországban, és Észak-Írországban) és egy belfasti irodában is értékesíti, népszerűsíti Magyarország és a budapesti belváros ingatlanjait.

Cikkajánló:

$$2274$$

$$2273$$

$$2272$$