MFB garanciával folytatódik a BME új épületének kivitelezése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) garanciavállalásával folytatódik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lágymányosi épületegyüttesének kivitelezése - közölte a bank az MTI-vel pénteken.

Az MFB közleményében emlékeztetett: még 2007-ben indult meg az építkezés, azonban tavasszal, közel 25 százalékos készültségi állapotnál a kivitelező Hérosz Zrt. felfüggesztette a kivitelezést, mivel a gazdasági válság miatt nem talált finanszírozót. Emiatt a K and H és a Raiffeisen Bank konzorciális finanszírozók felkérésére a kivitelezés alatt és az üzemeltetés első évében az MFB garanciavállalóként részt vesz a beruházásban.

A beruházás PPP-projekt keretében épül, amelynek keretében a Q1 épületet a BME 20 éves határozott időtartamra visszabérli a beruházó H2Q Kft.-től. A Q2 épületet bérirodaháznak szánják.

Az új épület 33.400 négyzetméterrel bővíti az egyetem alapterületét. A 2010-es őszi szemeszterben 3600 hallgató veheti birtokba az új oktatási helységeket. A Q épületegyüttesben a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar tanszékei kapnak helyet.

Az MFB közleménye szerint az előkészítési és pályáztatási munkák folyamatosan zajlanak, míg az épület tervezett átadása 2010. szeptember elseje.

Cikkajánló:

$$2278$$

$$2277$$

$$2276$$