Több mint másfél milliárd forint a Tudományos Élményparkra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatást nyert a debreceni önkormányzat a Tudományos Élménypark megépítésére - adta hírül szerdán az önkormányzat az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatának (ÖS) honlapján.

A közlemény szerint a kivitelezés várhatóan 2010 elején indul, és a beruházást két év alatt kell megvalósítani.

Az elképzelések alapján a Debreceni Egyetem mentorságával az egyetemi botanikus kertben olyan tudományos centrumot alakítanak ki, ahol a széles közönség is megismerkedhet a természettudományokkal, a velük kapcsolatos gondolkodásmóddal, a különféle folyamatokkal. A cél, hogy népszerűsítsék a kémia, a fizika, az orvosbiológia, a botanika és a hidrobiológia tudományterületeket, valamint a régióban született innovációkat.

A beruházás keretében jelentősen megújul majd a botanikus kert, ugyanis új elemként, az elbontandó izotóplabor helyére egy 2.800 négyzetméteres központi épületet, az úgynevezett Tudományok Palotáját építik fel, mely a tervek szerint interaktív oktatási, kulturális, tudományos térként funkcionál majd. Az épület főbejárati oldalához közvetlenül kapcsolódik egy újonnan létesítendő tó is. Felújítják továbbá a Pálmaházat, a Napfizikai Obszervatóriumot és a Kísérleti Állatházat.

A beruházás összesen 1,9 milliárd forintba kerül, melyből a megítélt támogatáson túl az önkormányzat önrésze több mint 200 millió forint lesz - áll a közleményben.

Cikkajánló:

$$2282$$

$$2281$$

$$2280$$