Az USA-ban kevesebb lakást árvereztek el, de éves rekord várható

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Egyesült Államokban novemberben negyedik hónapja csökkent a magánlakások elárverezésére kezdeményezett banki eljárások száma, de a minden idők csúcsát jelentő júliusi számhoz képest kevesebb eljárás nem jelenti azt, hogy tartós megoldás ígérkeznék a bajba kerülő jelzálogadósok számára, ez derült ki csütörtökön az amerikai ingatlanpiac adatait számon tartó RealyTrac cég összesítéséből.

Az eljárások száma 8 százalékkal kevesebb volt novemberben, mint októberben, és 15 százalékkal kevesebb, mint júliusban, de 18 százalékkal több, mint tavaly novemberben. A RealyTrac által nyilvántartott szám - kilencedik hónapja havi 300 ezer fölött - az adósoknak küldött első figyelmeztetéstől a befejezett banki visszafoglalásokig és árverezésekig tartalmaz minden eljárást.

Eszerint minden 417-ik amerikai háztartás ellen volt banki eljárás novemberben törlesztési elmaradás miatt.

A RealyTrac szerint az idén összesen 3,2 millió ingatlan tulajdonosai ellen indul banki eljárás az Egyesült Államokban, ez újabb rekord lesz az előző csúcs, a tavalyi 2,3 millió eset után.

A RealyTrac szakértői szerint a kétszámjegyű munkanélküliség, az alulfoglalkoztatás, a régi, nyakló nélkül osztogatott, törleszthetetlen hitelek nagy mennyisége és új hitel szerzésének akadályai lerontják a jelenleg alacsony kamatok, az évi átlagban 30 százalékkal csökkent lakásárak és a törlesztési nehézségek enyhítésére irányuló kormányzati intézkedések hatását. Szerintük az amerikai lakáspiac javulása akkor várható, amikor a munkanélküliség a sokévi átlag szintjére csökken, és a hitelhez jutás lehetősége normalizálódik az utóbbi évek szélsőségei után.

Cikkajánló:

$$2284$$

$$2283$$

$$2282$$