Debreceni ingatlaneladások - Fidesz: az önkormányzat jól járt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Debrecen városa azért vásárolta meg a két eladott ingatlant, hogy kedvezőbb áron értékesíthesse azokat, és ez sikerült is - reagált Kósa Lajos (Fidesz), a város polgármestere a szocialisták pénteki kifogásaira, amely szerint félmilliárdos kár érte az önkormányzatot két ingatlan eladása miatt.

Kósa Lajos az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a Vágóhíd utcai telket néhány évvel ezelőtt a város 160 millió forintért vette, most 412 millió forintért adta el. A telek egy másik - osztatlan közös tulajdonban lévő - részét tulajdonosa néhány hónappal ezelőtt sokkal alacsonyabb négyzetméteráron tudta csak eladni, mint most az önkormányzat.

A szocialisták által kifogasolt másik, Mikepércsi úti ingatlannal kapcsolatban megjegyezte: a város a repülőtér 160 hektáros területét még 1997-ben vásárolta meg, könyv szerinti értéke 850 millió forint. A reptér most eladott 13 hektáros területéért a vevő 738,8 millió forintot fizet.  Mindkét ingatlant nyílt pályázaton hirdették meg - írta a polgármester - és az értékesítési ár, illetve az értékbecslők javaslatai közötti különbség nem nagyobb, mint az ingatlanpiacon általában elfogadott értékkülönbözet.

Kósa Lajos a szocialista kifogásokkal kapcsolatban megjegyezte: az önkormányzatok a folyamatosan csökkenő állami normatívák miatt egyértelműen értékesítési kényszer alatt állnak, hiszen a közszolgáltatásokat működtetni kell.

Az ingatlanok értékének kiszámításakor - ahogyan Szabó Zoltán tette - alapul lehet venni egy elképzelt helyzetet is, ám az önkormányzatoknak 2009 végén éppen "a szocialisták által előállított, komor realitásokból kell kiindulniuk" - közölte a fideszes városvezető.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a debreceni önkormányzatot az említett két ingatlan eladásával 548 millió forintos kár érte. Kifogásolta továbbá azt, hogy az ingatlanokra kiírt közbeszerzési pályázatot az önkormányzat az ingatlanpiaci pangás ellenére rövid határidővel írta ki.

Cikkajánló:

$$2296$$

$$2295$$

$$2294$$