Mélyponton az építőipar, rekordszámú vállalkozás került csődbe

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar építőipar teljesítménye az előző félévinél is nagyobb visszaesést szenvedhet el 2009. második felében a jelentős építkezések elmaradása miatt a KPMG felmérése szerint. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai alapján még soha nem ment tönkre annyi építőipari cég Magyarországon egy év alatt, mint az idén.

A KPMG tanácsadó cég MTI-hez pénteken eljutatott közleményében hangsúlyozza: a jelenlegi nehéz helyzet ellenére bizakodásra adhat okot, hogy a globális felmérésben részt vevők 35 százaléka a válság ellenére sem csökkentette alkalmazottainak létszámát, ráadásul a válaszadók 73 százaléka a korábbiaknál jobban ügyel a kockázatkezelési kérdésekre.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint az építőipari vállalkozásoknak elsősorban működési hatékonyságuk növelésére kell koncentrálniuk a következő egy évben, míg az iparág fellendüléséhez világszerte nagyarányú kormányzati ösztönző csomagokra van szükség.

Magyarországon ilyen kulcsfontosságú projektnek számít például a sávolyi MotoGP versenypálya, valamint a fővárosi négyes metró - fűzik hozzá.    

A Magyarországon felszámolás alá került építőipari cégek száma novemberben már harmadszor haladta meg a háromszázat, az összesített adat ezzel pedig már túllépte a rekordnak számító háromezret - közölte az Opten pénteken. A magyar építőipar már a válság előtti évben sem teljesített kiemelkedően, így egy esetleges trendforduló is csak ehhez a szinthez közelítené az ágazatot.

A társaság szakértői hozzáteszik: az ágazat jövőjéről a tavaszi adatok fényében lehet biztosabbat kijelenteni, hiszen addig még rengeget cég kerülhet megoldhatatlan likviditási helyzetbe a rendelésállomány növekedése ellenére is.

Cikkajánló:

$$2310$$

$$2309$$

$$2308$$