Adóval szabályoznák a lakáspiacot Kínában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kínai kormány január elsejétől visszaállítja az ingatlanok korábbi - szigorúbb - forgalmi adó rendszerét, hogy megfékezze az ingatlanpiacon eluralkodott aránytalan és gyors áremelkedést, a spekulációt - jelentette be szerdán a pénzügyminisztérium.

Az ingatlanbuborék további dagadásának lelassítására a kínai kormány növeli azt a vásárlástól számított időtartamot, ami alatt, ha valaki eladni kívánja új ingatlanát, adót kell fizetnie. Ezzel visszaállítja a korábbi szabályozást, ami szerint az öt éven belül vásárolt ingatlan értékesítésekor 5,5 százalék forgalmi adót kell fizetni.

Ez év januárjában a kormány - az ingatlanpiac élénkítése céljából - ötről két évre csökkentette ezt az időszakot. A piac élénkülni kezdett, a lakások ára azonban úgy megugrott, hogy sok helyütt a lakosság széles rétegei számára szinte kilátástalanná vált a lakáshoz jutás. Mindeközben sokan a gyors és magas hozamhoz jutás céljával kezdtek ingatlanok felvásárlásába.

A fővárosban az a gyakorlat, hogy az adót a vételárba kalkulálják, tehát gyakorlatilag a vevővel fizettetik meg, míg Sanghajban például az eladó ezt külön nem számítja bele az árba.

A kínai központi statisztikai hivatal kimutatása szerint hetven közepes és nagy városban az év közepén - a gazdaságélénkítő intézkedések, köztük a könnyített hitelhez jutás miatt - az ingatlan árakban már 0,2 százalékos emelkedést mértek, éves összehasonlításban, míg októberre ez a szám 3,9 százalék lett, majd novemberre 5,7 százalékra ugrott.

A kínai államtanács a múlt héten tárgyalt a szükséges lépésekről, egy olyan politika kialakításáról, ami biztosíthatja a "spekuláció megakadályozását és az ingatlan szektor egészséges fejlődését".

Cikkajánló:

$$2320$$

$$2319$$

$$2318$$