Bencsik János: húzóágazattá válhat az építőipar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építésügy, az energetikával karöltve Magyarország gazdasági húzóágazatává válhat, ha a piaci szereplők közreműködése mellett az állam is meghatározó szerepet vállal ebben - közölte Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden az MTI-vel.

Bencsik János a közleményben kiemeli: hatvanmilliárd forint beszállítói követelésvásárlás keletkezett az egyik kereskedelmi bank faktoring területén annak a törvénymódosításnak az eredményeként, amelyet ő kezdeményezett a válság által sújtott magyar építőipar megsegítésére.

A képviselő hozzáfűzi: a legnagyobb építőipari cégek többsége azt jelezte, hogy jelenleg a jogszabályváltozás révén biztosított faktorálás az egyetlen módja annak, hogy finanszírozáshoz jussanak. Az ágazat már a gazdasági válságot megelőzően is sok nehézséggel küszködött, így egyre sürgetőbbé vált a kialakult helyzet kezelése. A megrendelések visszaesése, a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, az általánossá váló lánctartozás és a feketemunka okozta a legsúlyosabb károkat a közel háromszázezer embert foglalkoztató iparágban - mondta a képviselő.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz hét pontból álló javaslatot terjesztett elő a magyar gazdaság belső növekedésének előmozdítása érdekében. A javaslatok középpontjában az építésgazdaság, valamint az energetika összekapcsolása, az energiahatékonysági, valamint a megújuló energia potenciál jobb kihasználását biztosító fejlesztések felgyorsítása áll.

A javaslatot hárompárti - Fidesz, KDNP, MSZP - egyetértést követően nyáron fogadta el az Országgyűlés, és szakmai vélemények szerint jogszabály módosítás hiányában több nagy építőipari és egészségügyi beszállító cég a felszámolás sorsára jutott volna - olvasható a közleményben.

Cikkajánló:

$$2324$$

$$2323$$

$$2322$$