Panelprogram 260 milliós támogatással Zalaegerszegen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Panelprogramra és energiamegtakarítást eredményező felújításokra közel 260 millió forint támogatást nyert el Zalaegerszeg - jelentette be Major Gábor, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

A pályázat keretében 18 társasház 1200 lakásában kerülhet sor felújításokra. A panelprogramban a teljes fűtésrekonstrukció és nyílászárócsere valósul meg, míg az energiatakarékos program csak a nyílászárócserét tartalmazza. Zalaegerszegen 11 társasház 824 lakása panelprogramra nyert el 206 millió forint támogatást.

A panelházakban lakók életfeltételeit nagymértékben javítja majd a beruházás, gazdaságosabbá válik a lakókörnyezet, olcsóbb lesz a fűtés. A felújítások egyharmadát az állam finanszírozza, egyharmad támogatást nyújthat az önkormányzat, a további költségeket pedig a lakóknak kell fizetniük.

Zalaegerszeg önkormányzata nem vesz részt a programban, így a költségek kétharmada a lakóközösségekre hárul. A megyeszékhelyi önkormányzat 2008-ban 50 millió forinttal támogatta a lakások felújítását, de a panelprogram 2009-ben már nem szerepelt a költségvetésben, és a jövő évben sem tervezik a program támogatását. Az önkormányzat  igény szerint szakmai segítséget nyújt a pályázatok elkészítéséhez.

Az MTI kérdésére Kiss Ferenc országgyűlési képviselő (MSZP) elmondta: a pályázatok utófinanszírozottak. A támogatás összegét az állam a munkák elvégzése után fizeti ki, de a lakóközösségeknek lehetőségük van kamatmentes hitel felvételére.

Cikkajánló:

$$2323$$

$$2322$$

$$2321$$