NFGM: intézkedések a lánctartozások és a kontármunkák mérséklésére

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőiparban a lánctartozások és a szakszerűtlen munkavégzés visszaszorítására megalkotott "Gyorsítás II." jogszabálycsomag számos intézkedése január elsején lép hatályba - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) az MTI-vel kedden.

A minisztérium közleménye szerint a jogszabálycsomag keretében január elsejétől egyszerűsödik több engedélyezési eljárás, megkezdi működését a fedezetkezelő intézménye, valamint megerősítik az építésfelügyeletet is.

A minisztérium szerint a fedezetkezelő intézményével az építtető és a kivitelező kölcsönösen jól jár, mivel az építtető minőségi munkához, míg a kivitelező bizonyosan a pénzéhez jut.

A tárca közleményében rámutatott: a lánctartozások lehető legteljesebb körű visszaszorítása érdekében a kormány csökkentette a teljesítési biztosítékokat is, ez nagy könnyebbséget jelent az építőipari vállalkozások számára. A minőségi munkát végző vállalkozókat támogatva, a kormány bevezette az építőipari kivitelezők regisztrációját, és szabályozta a pótmunkát, valamint a többletmunkát is.

A kormány a Gyorsítás programokkal jelentősen csökkentette az engedélyköteles tevékenységek számát: 30 százalékkal kevesebb a hatósági engedélyhez kötött építési munkák köre, és mintegy 20 százalékkal nőtt a sem engedélyt, sem bejelentést nem igénylő építések száma.

Az egyszerűsítéseknek köszönhetően 2009. október 1-jétől a kisebb építési munkálatok már akkor megkezdhetőek, amikor bejelentik őket az építésügyi hatósághoz.

Január elsejétől az úgynevezett integrált eljárás is igénybe vehető, amely a nagyobb beruházások engedélyezési idejét radikálisan tovább csökkenti. Az eljárás lényege, hogy az ügyfél egyetlen közreműködő hatósághoz nyújtja be valamennyi kérelmét, és az illetékes hatóságok a lehető leggyorsabb ügyintézés érdekében összehangolják munkájukat.

A program utolsó eleme a megerősített építésfelügyelet, amely a kontárkivitelezések és az építőipari feketemunka felszámolását szolgálja. Ennek érdekében az építésfelügyeleti hatóság 2010. január 1-jétől mintegy 100 fővel ellenőrzi az építkezés valamennyi vetületét, a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesítésével.

Cikkajánló:

$$2325$$

$$2324$$

$$2323$$