Ötödével csökkentek a lakásárak a válság óta

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mélyen áron alul adják el lakásaikat a bajba jutott hitelesek, hogy elkerüljék a kényszerárverést. Ez tovább csökkenti az árakat az ingatlanpiacon. A válság kirobbanása óta átlagosan húsz százalékkal csökkentek a ház- és lakásárak, adta hírül az MR1 Kossuth Rádió.

Egy nyíregyházi ingatlanközvetítő vezetője azt mondta: arrafelé az elmúlt években a válság miatt 20-30 százalékkal is csökkent a lakások értéke, főként a paneleké. Így, ha akad is vevő, az eladósodott emberek kénytelenek vidékre költözni, mert ott még 3-4 millióért lehet ingatlant találni. A VIII. kerületi Otthon Hitelcentrum vezetője, Borsos Balázs szerint az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, milyen következményei lehetnek egy árverésnek. Olcsón nem akarják eladni a lakást, inkább várnak, amikor viszont árverésre kerül az ingatlan, jóval kevesebbet kapnak érte, mintha korábban értékesítették volna.

Az Ingatlanszövetség elnöke, Mehrli Péter azt mondja, állami támogatás kellene az ingatlanpiac fellendítéséhez. Szerinte segíthetne az áfatartalom megváltoztatása, de szóba jöhetne állami szubvenció akár a kamat, akár az szja oldalán is.

Szeptember óta az önkormányzatok is segíthetnének az eladósodott embereknek, hiszen kedvezményes hitelből megvehetnék lakásaikat, ám nem igen éltek ezzel a lehetőséggel: eddig egy vidéki város és egy fővárosi kerület kért összességében 130 millió forintnyi hitelt 26 lakás megvásárlására - mondja Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese. Pedig a banknál erre a célra jócskán van még pénz, a keret további 57 milliárd forint.

Cikkajánló:

$$2340$$

$$2339$$

$$2336$$