Új lakásfelújítási hitelprogram indul

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Habitat for Humanity Magyarország új lakásfelújítási hitelprogramot dolgozott ki alacsony jövedelmű családok számára, a program azoknak a létminimum környékén élő családoknak kíván segíteni, akik saját erőből nem képesek korszerűsíteni régi, rossz energiafelhasználású lakásukat, és nehezen jutnak banki hitelhez.

A cél olyan kisebb beruházások (így szigetelés, fűtéskorszerűsítés, nyílászárók cseréje) támogatása, amelyek révén jelentősen csökkenhet a lakás energiafelhasználása, és ez hosszabb távon megtakarítást eredményez a családok számára.

A hitel összege 200.000-750.000 forint között lesz várhatóan, futamideje maximum 5 év, kamata pedig várhatóan évi 16,5 százalék lesz, fedezet nem szükséges. A Habitat minden résztvevő családnak műszaki tanácsadást is nyújt, hogy minél hatékonyabb legyen a hitel felhasználása. A kölcsönhöz általában 5 százalék önerő szükséges.

A program elindításához szükséges 350 millió forintot a Habitat for Humanity Magyarország saját forrásból, illetve a Habitat nemzetközi szervezetén keresztül kapott hosszú lejáratú kölcsönből biztosítja a leendő pénzügyi partnerszervezet számára.

A Habitat for Humanity Magyarország, a Habitat for Humanity non-profit szervezet magyarországi "leánya",  a szervezet világszerte azon dolgozik, hogy megszűnjenek a méltatlan lakáskörülmények, és felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztes otthon alapvető emberi jog. Az alacsony jövedelmű családok számára adományokból és önkéntesek bevonásával egyszerű, tisztes és megfizethető otthonokat épít, vagy meglévő otthonokat újít fel.

Még 1996-ban Jimmy Carter is részt vett az első magyarországi építkezésen, azóta 8 településen összesen 340 család lakhatási gondjain enyhített a szervezet: 150 család költözhetett új otthonba, 190 családnak pedig kisebb felújításokkal segítettek.

Cikkajánló:

$$2341$$

$$2340$$

$$2339$$